Búranie špajze

Zbúranie špajze, …

ťažké rozhodnutie, ale po zvážení všetkých pro a proti asi dobre. Prišlo trošku neskôr (špajza už bola hotová na 90% stačilo položiť dlažbu), ale stále lepšie, ako keby som už mal hotovú halu z kuchyňou.

Ako na to prišlo:
Išiel som si zmerať ako to bude v špajzy vyzerať, keď sa tam namontuje regál 60cm široký a 1,6m dlhý. S takýmto regálom som uvažoval niekedy keď som si dával pozmeňovať projekt.  No bol som nemilo prekvapený. 60 cm regál, tak na to som mohol rovno zabudnúť a s dĺžkou taktiež. Do existujúcej špajze s rozmerom 1,1×2,4m  som mohol tak akurát napchať 40cm regál a dĺžku skrátiť o 40 až 50cm. Že prečo? … príčinou boli dvere. Kebyže sa do špajze vstupovalo z druhej (dlhšej strany), tak by to bolo v poriadku, ale keďže som dvere musel mať z kratšej strany kvôli kuchyni, tak by sa tam nedalo vojsť lebo regál by bol  rovno v ceste vstupu (zasahoval by až za polovicu dverí). To som si samozrejme pri zmene projektu neuvedomil a časom keď sa dom staval, tak som na to nebral nejako zvlášť veľký ohľad a napokon to takto dopadlo. Bola by zbytočne veľká špajza s malým regál čiže by som skladoval veľa vzduchu 🙁

A keď už som si tak meral tu špajzu tak som si zobral polystyrén a v kuchyni som si ohraničil ako by zasahovala linka, tu nastal druhý šok. Bola by malička ako kurník a ako celok hala-kuchyňa mi to začalo pripadať hrozne. Začal som teda uvažovať čo s tým a ako jediné riešenie som videl v zrušení špajze.

Najlepšie na tom bolo to, že mama, ako aj priateľka mi po predložení môjho riešenia povedali, že oni nad tým už uvažovali dávnejšie, že či je nutná ta špajza, keď bude mala kuchyňa 🙂 (neviem na čo čakali a nič nepovedali). Jediný kto s tým mal a ešte asi aj ma problém je môj otec.

Čo to obnášalo:
Samozrejme každé nepremyslené veci majú aj dôsledky. V mojom prípade to predstavovalo okrem búracích prác aj preorganizovanie (navrhnutie) si kuchyne nanovo tak, aby som čo najmenej musel prerábať vodu, plyn, elektriku, dostal tam veľkú potravinovú skriňu a využil priestor čo najlepšie.

Špajza bola predurčená na zbúranie, to si hovorím posledný mesiac. Že prečo? …najväčším problémom by mohol byť komfort kúrenia. Keďže mám všade podlahové kúrenie a do špajze sa rúrky neťahali tak mi ostalo „hluché“ nevykurované miesto o rozmere cca 1,9 x 2,4m (šírka špajze 1,1m + hrúbka steny 0,2m + vynechané miesto pod pôvodnou linkou 0,6m * dĺžka špajze 2,4m) a to je až príliš veľká nevykurovaná plocha.

No aj tento problém som vyriešil, ale to len kvôli náhode alebo šťastiu, ktoré mi v tomto prípade prialo. Pôvodne keď som si navrhoval vykurovanie tak som počítal aj so samostatným okruhom do špajze. Pri samotnej realizácií ma od naťahania trubiek v špajzy odhovorili, tak mi ostal na rozdeľovači voľný jeden okruh, samozrejme ten pre špajzu a teraz sa hodil ako soľ. Aj pri samotnom umiestnení  rozdeľovača to bolo o šťastí. Kebyže ho dám inde, tak už by to bol väčší, možno aj neriešiteľný problém.  Takto mi bolo treba len preraziť stenu a bol som tam kde som potreboval. (neviem z akého dôvodu, ale dve fotky, ktoré som fotil po natiahnutí nových trubiek kúrenia som nemal vo foťáku, takže v galérií nie sú).

Medzi výhody môjho rozhodnutia môžem považovať:
–    otvorenejší priestor  Kuchyna-hala
–    väčšia kuchyňa = viac odkladacieho priestoru v linke.
–   vznikol mi krásne veľký priestor, kde môžem umiestniť stôl, poprípade veľký barový pult, kdežto pri starom návrhu by som stôl nemal kam dať.

Medzi nevýhody môžem považovať :
–    to že linka bude teraz drahšia
–    musím nájsť miesto pre mrazák, ktorý som chcel vopchať do špajze.
–    nič iné ma nenapadá 🙂

4.3.2011 Štvrtok

S otcovou pomocou som natiahol nanovo hrubú omietku na stenu kde bolo okno a tým som dokončil “tuning” kuchyne.

 

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Jaro píše:

    nenapadlo Ťa dať dvere do špajze s otváraním von? Polička by vošla.

    • BuBo píše:

      je jedno kde by sa dvere otvarali. Uvazoval som ich otvarat vonku. Ak by som to tak nechal, teraz by som bil hlavu o stenu, ze mam malu kuchynu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.